Over het wijnhuis
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen.
Wijngaard en regio
Afkomstig uit de wijngaard 'Les Terrasses de Bievaux': 'bievaux' betekent 'mooie vallei'. De wijngaard ligt op een heuvel met 25% steilheidsgraad en is daarom in terrassen aangelegd. De wijngaard werd aangeplant in de jaren '60 en daarna volledig herplant in 1970 en 1986. De wijnstokken zijn 35 jaar oud. De bodem bestaat uit klei met een hoog kleisteengehalte. Druiven worden met de hand geplukt.
Vinificatie
De druiven worden geperst zodra ze in de wijnkelder arriveren. De gisting in RVS tanks vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 10 graden om aroma's te bewaren. Bij de gisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten uit de omgeving. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in vaten van Frans eikenhout (uit Allier, Vosges en Bertanges), waarvan 15% nieuw. De wijn rijpt op zijn eigen gistcellen, om extra romigheid en complexiteit aan de wijn toe te voegen.
Geur
In de neus aroma's van sinaasappelschil, citroenschil, perzik, abrikozen en appel. Aangevuld met aroma's van boter en witte bloemen.
Smaak
Fruitig met tonen van bloemen. Zachte romigheid door de houtopvoeding. Mooie frisheid en een duidelijke minerale toets.
Serveren bij
Romige visgerechten, coquilles, kazen.
Land: | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Subregio/Classificatie: | Santenay |
Wijnhuis: | Justin Girardin |
Wijnsoort: | Witte Wijn |
Druivenras: | Chardonnay |
Jaargang: | 2020 |
Alcoholpercentage: | 13% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 10-12 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Nee |