Albarino

Albariño is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Rías Baixas in het noordwesten van Spanje, met name in de provincies Pontevedra en A Coruña in Galicië. Het is ook bekend onder de naam Alvarinho in Portugal, waar het voornamelijk wordt verbouwd in de Vinho Verde-regio. De druif staat bekend om zijn frisse zuren, aromatische profiel en de mogelijkheid om wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Hier zijn enkele kenmerken van de Albariño-druif:

  1. Smaakprofiel: Albariño-wijnen hebben over het algemeen een levendig en fris karakter. Ze vertonen vaak aroma's van perzik, citrusvruchten, groene appel en soms zelfs ziltige tonen, wat wordt toegeschreven aan de nabijheid van de Atlantische Oceaan in de Rías Baixas-regio.

  2. Zuren: Albariño heeft doorgaans een goede zuurgraad, wat bijdraagt aan de frisheid van de wijnen. Deze eigenschap maakt ze vaak geschikt als begeleiding bij zeevruchten en andere zeevruchtgerechten.

  3. Productiegebieden: Hoewel Albariño het meest wordt geassocieerd met de regio Rías Baixas in Spanje en Vinho Verde in Portugal, wordt de druif ook elders in de wereld aangeplant, zij het in kleinere hoeveelheden.

  4. Wijnstijlen: Naast stille witte wijnen worden er ook mousserende en dessertwijnen geproduceerd van Albariño. De meeste Albariño-wijnen zijn echter droog en bedoeld om jong gedronken te worden om de frisheid en fruitigheid te behouden.

  5. Teelt: De Albariño-druif gedijt goed in een maritiem klimaat en groeit vaak op pergola's om de druiventrossen te beschermen tegen de vochtigheid die kenmerkend is voor de regio.

Albariño-wijnen zijn populair geworden vanwege hun verfrissende karakter en veelzijdigheid bij het combineren met diverse gerechten, vooral zeevruchten. Het is altijd interessant om verschillende producenten en regio's te verkennen om de diversiteit van Albariño-wijnen te ontdekken.

La Grande Olivette Albarino 2023
€7,95
op voorraad
Heerlijke zuivere witte borrelwijn!
La Grande Olivette Albarino 2023
Heerlijke zuivere witte borrelwijn!
€7,95