Aligoté

Aligoté is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Bourgogne-regio van Frankrijk. Deze druif staat bekend om het produceren van frisse, lichte witte wijnen. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Aligoté-druif:

  1. Smaakprofiel: Aligoté-wijnen hebben doorgaans een fris en levendig karakter met verfrissende zuren. Ze vertonen vaak aroma's van groene appel, citroen, perzik en soms wat florale tonen. In vergelijking met Chardonnay, een andere veel voorkomende druivensoort in Bourgogne, zijn Aligoté-wijnen meestal lichter en hebben ze minder complexiteit.

  2. Zuren: De druiven van Aligoté behouden doorgaans een goede zuurgraad, wat bijdraagt aan de frisheid van de wijnen. Dit maakt ze geschikt als aperitief of bij lichtere gerechten.

  3. Teelt: De Aligoté-druif gedijt goed in de koele klimaten van de Bourgogne-regio. Het is gevoelig voor de omgevingsomstandigheden, en het terroir, inclusief de bodemgesteldheid, speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de wijnen.

  4. Gebruik in blends: Hoewel Aligoté vaak wordt gebruikt voor het produceren van wijnen op zichzelf, wordt het soms ook gemengd met Chardonnay om zogenaamde "Bourgogne Aligoté" te creëren. In sommige gevallen wordt het ook gebruikt in mousserende wijnen.

  5. Bourgogne Aligoté: Bourgogne Aligoté is een AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) die specifiek verwijst naar witte wijnen gemaakt van 100% Aligoté-druiven in de Bourgogne-regio. Deze wijnen worden vaak gekenmerkt door hun frisheid en eenvoud, en ze zijn meestal bedoeld om jong te worden gedronken.

  6. Buiten Frankrijk: Hoewel Aligoté zijn wortels in Bourgogne heeft, wordt de druif ook elders aangeplant, zij het in kleinere hoeveelheden. Enkele andere wijngebieden, voornamelijk in Oost-Europa, hebben ook Aligoté-aanplantingen.

Aligoté-wijnen bieden een interessante variatie voor liefhebbers van witte wijn, vooral voor degenen die op zoek zijn naar lichtere en meer verfrissende opties.

Moillard Grivot
Aligoté 2021
€12,75
op voorraad
Frisse zuivere Aligoté met mooie zuren zoals het hoort!
Moillard Grivot
Aligoté 2021
Frisse zuivere Aligoté met mooie zuren zoals het hoort!
€12,75