Assyrtiko

Assyrtiko is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd op het Griekse eiland Santorini, hoewel het ook in andere delen van Griekenland voorkomt. Het is een van de meest opmerkelijke inheemse druivenrassen van Griekenland en staat bekend om zijn unieke eigenschappen die het mogelijk maken om wijnen van hoge kwaliteit te produceren, zelfs onder de uitdagende groeiomstandigheden van Santorini. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Assyrtiko-druif:

  1. Zuurgraad: Assyrtiko-wijnen staan bekend om hun hoge zuurgraad. Deze zuurgraad draagt bij aan de frisheid en levendigheid van de wijnen, waardoor ze zeer geschikt zijn als aperitief en goed samengaan met voedingsmiddelen, vooral zeevruchten.

  2. Smaakprofiel: Assyrtiko-wijnen hebben doorgaans een uitgesproken mineraal karakter, vaak vergezeld van citrusaroma's zoals citroen en grapefruit. Ze kunnen ook florale tonen en kruidachtige nuances bevatten.

  3. Teelt op Santorini: Op Santorini worden de Assyrtiko-druiven geteeld in een uniek terroir. De wijnstokken worden traditioneel getraind in de vorm van een mand, genaamd "kouloura," om de druiven te beschermen tegen de sterke wind op het eiland. Bovendien worden de druivenstokken vaak geteeld in de karakteristieke "aspa" of "kouloura" vorm, wat bijdraagt aan de bescherming van de druiven tegen de intense zon.

  4. Weerstand tegen hitte en droogte: Assyrtiko is goed aangepast aan de extreme omstandigheden van Santorini, waaronder intense hitte en droogte. De druiven behouden hun zuurgraad, smaak en aroma's zelfs onder deze moeilijke omstandigheden.

  5. Wijnstijlen: Assyrtiko wordt gebruikt om zowel droge witte wijnen als dessertwijnen te produceren. De meeste bekendheid heeft het echter vergaard met zijn droge wijnen die de frisheid en het unieke karakter van de druif benadrukken.

  6. Populariteit: Assyrtiko heeft internationale erkenning gekregen en wordt steeds populairder buiten Griekenland. Het wordt gewaardeerd vanwege zijn vermogen om elegante, frisse en complexe witte wijnen te produceren.

Assyrtiko heeft de aandacht getrokken van wijnliefhebbers en experts vanwege zijn unieke eigenschappen en het vermogen om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Het is een druivenras dat de Griekse wijnindustrie op de kaart zet en wordt beschouwd als een van de vlaggendragers van de Griekse wijnrenaissance.

Kapnistos Assyrtiko 2020
€20,50
op voorraad
Favoriet van Steven! Verfijnde, frisse, complexe witte topwijn uit Naoussa!
Kapnistos Assyrtiko 2020
Favoriet van Steven! Verfijnde, frisse, complexe witte topwijn uit Naoussa!
€20,50