Carignan

Carignan is een blauwe druivensoort die veel wordt verbouwd in wijnregio's over de hele wereld. Het staat bekend om zijn productiviteit, diepe kleur en robuuste tanninestructuur. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Carignan-druif:

 1. Herkomst: De oorsprong van de Carignan-druif wordt toegeschreven aan Spanje, waar het bekend staat als Carinena. Het heeft zich verspreid naar andere wijnproducerende regio's, waaronder Frankrijk, Italië, Californië en Zuid-Afrika.

 2. Kenmerken van de wijn:

  • Aroma's en smaken: Carignan-wijnen vertonen vaak aroma's van donker fruit zoals bramen en zwarte bessen, samen met kruidige tonen en soms aardse nuances.
  • Tannines: De druif heeft stevige tannines, wat bijdraagt aan de structuur en levensduur van de wijnen.
  • Zuren: Over het algemeen heeft Carignan een goede zuurgraad, wat bijdraagt aan de frisheid van de wijnen.
 3. Teeltgebieden: Carignan wordt wereldwijd verbouwd, maar het is vooral aanwezig in wijnregio's rond de Middellandse Zee, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië. Het wordt ook aangetroffen in andere delen van Europa en overzeese regio's zoals Californië, Zuid-Afrika, en Australië.

 4. Blending: Carignan wordt vaak gebruikt in blends, zowel als aanvulling op andere druivensoorten als in gemengde variëteitswijnen. In Zuid-Frankrijk is het bijvoorbeeld vaak te vinden in blends met Grenache en Syrah.

 5. Wijnstijlen: Carignan wordt gebruikt om zowel eenvoudige, fruitige wijnen als complexe, krachtige wijnen te produceren, afhankelijk van de wijnmakerij en de regio.

 6. Leeftijd van de wijnstokken: De leeftijd van de wijnstokken kan invloed hebben op de kwaliteit van Carignan-wijnen. Oude wijnstokken kunnen lagere opbrengsten hebben maar leveren vaak wijnen op met meer diepte en concentratie.

 7. Duurzaamheid: Carignan staat bekend om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodemsoorten. Het is vaak bestand tegen droogte en warmte.

 8. Heropleving: Hoewel Carignan in het verleden werd geassocieerd met eenvoudige bulkwijnen, heeft het de laatste jaren een heropleving doorgemaakt, vooral in de context van oude wijnstokken die worden gebruikt om kwaliteitswijnen te produceren.

Carignan is een druivensoort met een rijke geschiedenis en een veelzijdig karakter. Het blijft een belangrijke speler in de wijnindustrie, zowel als een zelfstandige variëteit als in blends, waar het bijdraagt aan de complexiteit van vele wijnen.

Le Valeureux
Le Valeureux Rouge 2022
€7,50
op voorraad
Fruitig, kruidig, soepel rood uit de Languedoc!
Le Valeureux
Le Valeureux Rouge 2022
Fruitig, kruidig, soepel rood uit de Languedoc!
€7,50