Azal

Azal is een witte druivensoort die vooral voorkomt in de regio Vinho Verde in het noordwesten van Portugal. Het is een inheemse druif die wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen in deze regio, bekend om zijn frisse en levendige karakter. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Azal-druif:

  1. Smaakprofiel: Azal-wijnen staan bekend om hun verfrissende zuurgraad en lichtvoetige karakter. Ze vertonen vaak citrusaroma's, zoals citroen en limoen, en kunnen ook hints van groene appel en bloemige tonen bevatten. De wijnen zijn over het algemeen licht en gemakkelijk drinkbaar.

  2. Teeltgebied: Azal wordt hoofdzakelijk verbouwd in de Vinho Verde-regio, een wijngebied met een koele en vochtige maritieme invloed. Deze omstandigheden dragen bij aan de frisheid van de druiven en de resulterende wijnen.

  3. Wijnstijlen: Azal wordt gebruikt voor de productie van zowel stille witte wijnen als mousserende wijnen. De meeste Azal-wijnen zijn bedoeld om jong te worden gedronken om hun levendige karakter te behouden.

  4. Mengingen: Azal wordt vaak gemengd met andere inheemse druivensoorten, zoals Loureiro, Arinto en Trajadura, om blends te creëren met meer complexiteit en diversiteit van smaken.

  5. Eigenschappen: Azal-druiven hebben over het algemeen een dikke schil, wat bijdraagt aan de structuur van de wijnen. Ze gedijen goed in de granieten bodems van de regio.

  6. Populariteit: Terwijl Azal niet zo bekend is als sommige andere druivenrassen, heeft het zijn eigen plaats in de wijnproductie van Vinho Verde en wordt het gewaardeerd om zijn bijdrage aan de frisheid en het karakter van de wijnen uit de regio.

Azal-wijnen passen goed bij lichte maaltijden, schaal- en schelpdieren en zijn uitstekend geschikt als verfrissend aperitief, vooral op warme dagen. De druif draagt bij aan de diversiteit van de Portugese wijnproductie en is een essentieel onderdeel van de unieke wijncultuur van Vinho Verde.

Geen producten gevonden...