Auxerrois

Auxerrois is een witte druivensoort die vooral voorkomt in de Elzas-regio in Frankrijk, maar het wordt ook geteeld in Luxemburg en enkele andere wijngebieden. Het is belangrijk op te merken dat Auxerrois vaak verward wordt met Pinot Blanc vanwege de genetische verwantschap en gelijkenis in smaakprofiel. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Auxerrois-druif:

  1. Herkomst: Auxerrois is genoemd naar de stad Auxerre in de Bourgogne-regio van Frankrijk. Hoewel het oorspronkelijk uit de Bourgogne stamt, heeft het zijn populariteit vooral vergaard in de Elzas.

  2. Smaakprofiel: Auxerrois produceert witte wijnen met een vrij volle body en een milde zuurgraad. De smaakkenmerken kunnen variëren, maar vaak vertonen de wijnen aroma's van wit fruit, peren, amandelen en soms florale tonen.

  3. Teelt in de Elzas: In de Elzas wordt Auxerrois vaak gebruikt om zowel droge als licht zoete wijnen te produceren. Het wordt soms ook vermengd met Pinot Blanc. De Elzas staat bekend om zijn terroirgerichte benadering, en de wijnen van Auxerrois kunnen de kenmerken van het specifieke terroir waarin ze worden geteeld weerspiegelen.

  4. Verwantschap met Pinot Blanc: Auxerrois en Pinot Blanc hebben een nauwe genetische verwantschap en delen veel kenmerken, zowel in termen van uiterlijk als smaak. Dit heeft soms geleid tot verwarring en zelfs tot de praktijk om beide druivensoorten samen te voegen in sommige wijngebieden.

  5. Droge en zoete stijlen: De droge stijlen van Auxerrois-wijnen passen goed bij diverse gerechten, waaronder vis, zeevruchten en gevogelte. In sommige gevallen worden Auxerrois-druiven ook gebruikt bij de productie van mousserende wijnen. Daarnaast worden er in de Elzas licht zoete wijnen geproduceerd van Auxerrois, die goed passen bij Aziatische gerechten en pittige keukens.

  6. Teelt elders: Naast de Elzas is Auxerrois ook aangeplant in Luxemburg, waar het wordt gebruikt bij de productie van zowel droge als zoete witte wijnen.

Hoewel Auxerrois niet zo wijdverspreid is als sommige andere druivensoorten, heeft het zijn eigen unieke kenmerken en draagt het bij aan de diversiteit van witte wijnen, vooral in de Elzas-regio.

Geen producten gevonden...