Arneis

Arneis is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Piemonte in Noord-Italië. De naam "Arneis" betekent in het lokale dialect zoiets als "kleine lastpak" of "kleine schurk". Dit kan duiden op de uitdagingen die de druif vroeger bood aan wijnmakers vanwege zijn gevoeligheid voor ziekten en zijn neiging om lage opbrengsten te produceren. Tegenwoordig wordt Arneis echter gewaardeerd om zijn capaciteit om wijnen met verfijnde aroma's te produceren. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Arneis-druif:

  1. Smaakprofiel: Arneis-wijnen hebben doorgaans een frisse zuurgraad en een complex smaakprofiel. Ze vertonen aroma's van perzik, abrikoos, peer en soms amandel. De wijnen kunnen ook florale tonen en een lichte kruidigheid hebben.

  2. Teelt: Arneis is van oudsher een uitdagende druif om te telen vanwege zijn gevoeligheid voor ziekten en lage opbrengsten. De druif gedijt goed in de heuvelachtige en kalkrijke bodems van de Langhe-regio in Piemonte.

  3. Wijnstijlen: Arneis wordt meestal gebruikt voor de productie van droge witte wijnen. Deze wijnen zijn over het algemeen licht tot medium van body en hebben een levendige zuurgraad. Ze kunnen zowel als aperitief als bij een verscheidenheid aan gerechten worden genoten.

  4. Arneis in Roero: De Roero-regio, gelegen in de provincie Cuneo in Piemonte, staat bekend om zijn Arneis-wijnen. Hier wordt de druif vaak gebruikt om wijnen te produceren die de kenmerken van het terroir benadrukken, met een nadruk op frisheid en elegantie.

  5. Blends: Hoewel Arneis meestal wordt gebruikt om wijnen op zichzelf te produceren, wordt het soms ook gemengd met andere druivensoorten om complexere blends te creëren. In sommige gevallen wordt het zelfs gemengd met Nebbiolo om zachtere en toegankelijkere rode wijnen te produceren.

  6. Populariteit: In de afgelopen decennia is de populariteit van Arneis aanzienlijk toegenomen. Wijnmakers hebben hard gewerkt om de uitdagingen van het telen van deze druif te overwinnen, en de resulterende wijnen worden nu gewaardeerd om hun karakter en unieke smaakprofiel.

Arneis is een interessante witte druivensoort die de aandacht trekt van liefhebbers van witte wijnen vanwege zijn aromatische complexiteit en verfrissende zuurgraad.

Roero Arneis Camestri 2022
€12,75
op voorraad
Delicate crispy witte prijswinnende witte wijn!
Roero Arneis Camestri 2022
Delicate crispy witte prijswinnende witte wijn!
€12,75