Blauer Burgunder

"Blauer Burgunder" is de Duitse term voor de Pinot Noir-druif, een van de meest vooraanstaande en wereldwijd bekende blauwe druivensoorten. Het staat bekend om zijn verfijnde karakter en wordt vaak gebruikt voor de productie van rode wijnen, hoewel het ook wordt gebruikt voor mousserende wijnen, zoals Champagne. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Blauer Burgunder (Pinot Noir) druif:

  1. Naamgeving: "Blauer Burgunder" betekent letterlijk "Blauwe Bourgogne" in het Duits, verwijzend naar de regio Bourgogne in Frankrijk, waar de druif oorspronkelijk vandaan komt.

  2. Kenmerken: Pinot Noir staat bekend om zijn dunne schil, waardoor het vatbaar is voor mutatie en klonen, wat resulteert in verschillende 'kloons' met subtiel verschillende smaakprofielen. Over het algemeen produceert de druif lichte tot medium-body rode wijnen met aroma's en smaken van rode bessen, kersen, aardbeien en soms aardse tonen.

  3. Teeltgebieden: Hoewel Pinot Noir zijn oorsprong heeft in de Bourgogne, wordt het nu wereldwijd verbouwd in verschillende wijnstreken, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

  4. Vinificatie: Pinot Noir-wijnen kunnen verschillende stijlen hebben, afhankelijk van de wijnmaker en de regio. Ze kunnen variëren van licht en fruitig tot complex en krachtig. Pinot Noir wordt vaak gebruikt voor de productie van stille rode wijnen, maar het speelt ook een belangrijke rol in de productie van mousserende wijnen, met name in de regio Champagne.

  5. Foodpairing: Pinot Noir-wijnen zijn veelzijdig en kunnen goed samengaan met verschillende gerechten. Ze passen goed bij gevogelte, varkensvlees, lamsvlees, paddenstoelgerechten en zachte kazen.

  6. Bekende klonen: Er zijn verschillende klonen van Pinot Noir met variaties in smaakprofielen en groeiomstandigheden. Enkele bekende klonen zijn de Dijon-kloon en de Pommard-kloon.

  7. Gevoeligheid: Pinot Noir is een druif die gevoelig is voor groeiomstandigheden en vinificatietechnieken. Het gedijt het best in koelere klimaten en vereist speciale zorg in de wijngaard en de wijnmakerij om zijn delicate karakter te behouden.

De Blauer Burgunder (Pinot Noir) druif staat hoog aangeschreven vanwege zijn complexiteit en het vermogen om de kenmerken van het terroir waarin het wordt verbouwd te weerspiegelen. Het is een druivensoort die zowel ervaren wijnliefhebbers als beginners aanspreekt vanwege zijn veelzijdigheid en expressieve karakter.

Geen producten gevonden...