Avesso

Avesso is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Vinho Verde in het noordwesten van Portugal. Het is een inheemse druif die bekend staat om zijn bijdrage aan de productie van verfrissende, aromatische witte wijnen. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Avesso-druif:

  1. Smaakprofiel: Avesso levert wijnen op met een uitgesproken karakter. De smaakprofielen variëren, maar ze vertonen vaak frisse zuren, levendige citrusaroma's zoals citroen en limoen, en fruitige tonen van groene appel en perzik. Soms kunnen er ook florale en kruidige accenten aanwezig zijn.

  2. Teeltgebied: Avesso is voornamelijk te vinden in de Vinho Verde-regio, die bekend staat om zijn frisse, lichte wijnen. De koele en vochtige omstandigheden in dit gebied dragen bij aan de frisheid van de druif en resulteren in wijnen die uitstekend geschikt zijn voor consumptie in warme klimaten.

  3. Wijnstijlen: Avesso wordt vaak gebruikt voor de productie van zowel stille witte wijnen als mousserende wijnen. De wijnen zijn doorgaans jong te drinken en worden gewaardeerd om hun verfrissende karakter.

  4. Menging: Hoewel Avesso vaak als een op zichzelf staande variëteit wordt gebruikt, wordt het soms ook gemengd met andere inheemse druivensoorten, zoals Arinto en Loureiro, om complexere blends te creëren.

  5. Eigenschappen: De Avesso-druif staat bekend om zijn dikke schil, wat bijdraagt aan de structuur en textuur van de wijnen. De schil kan ook bescherming bieden tegen ziekten en ongunstige weersomstandigheden.

  6. Populariteit: Hoewel Avesso niet zo bekend is als sommige andere druivensoorten, heeft het in recente jaren aan populariteit gewonnen. Wijnmakers hebben de potentie van Avesso ontdekt om aantrekkelijke en karaktervolle wijnen te produceren, en het wordt steeds vaker aangeplant.

Avesso-wijnen worden vaak aanbevolen voor liefhebbers van frisse, levendige witte wijnen. Ze zijn een uitstekende keuze voor warme dagen en passen goed bij lichte maaltijden, zeevruchten en salades. De druif draagt bij aan de diversiteit van Portugese witte wijnen en speelt een belangrijke rol in de unieke wijntradities van de Vinho Verde-regio.

Branco Reserva 2021
€12,25
op voorraad
Volle gastronomische Vinho Branco!
Branco Reserva 2021
Volle gastronomische Vinho Branco!
€12,25