Cariñena

Cariñena, ook bekend als Mazuelo in Spanje en Carignan in Frankrijk, is een blauwe druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de wijnregio's van Spanje en Zuid-Frankrijk. Hier zijn enkele kenmerken en informatie over de Cariñena-druif:

 1. Oorsprong: Cariñena is van oorsprong een Spaanse druivensoort, waar het bekend staat als Cariñena. Het heeft zijn naam gegeven aan de gelijknamige wijnregio Cariñena in de provincie Zaragoza, Aragón, Spanje.

 2. Kenmerken van de wijn:

  • Aroma's en smaken: Cariñena-wijnen vertonen vaak aroma's van donker fruit zoals bramen en zwarte bessen, samen met kruidige tonen, aardse nuances en soms een hint van zwoelheid.
  • Tannines: De druif kan stevige tannines bevatten, wat bijdraagt aan de structuur van de wijnen.
  • Zuren: Over het algemeen behoudt Cariñena een goede zuurgraad, wat de frisheid van de wijnen bevordert.
 3. Teeltgebieden: Cariñena wordt voornamelijk verbouwd in de regio Cariñena in Spanje, maar het is ook wijdverspreid in andere delen van Spanje en Zuid-Frankrijk, waar het bekend staat als Carignan.

 4. Blending: Cariñena wordt vaak gebruikt als onderdeel van blends, zowel in Spanje als in Zuid-Frankrijk. Het wordt bijvoorbeeld vaak gemengd met andere druivensoorten zoals Garnacha (Grenache), Syrah en Mourvèdre.

 5. Wijnstijlen: Cariñena wordt gebruikt om zowel eenvoudige, fruitige wijnen als complexe, krachtige wijnen te produceren, afhankelijk van de wijnmakerij en de regio.

 6. Leeftijd van de wijnstokken: Oude wijnstokken van Cariñena kunnen wijnen van hogere kwaliteit produceren. Ze hebben vaak lagere opbrengsten, maar de druiven hebben meer concentratie en diepte.

 7. Duurzaamheid: Cariñena is een druivensoort die goed bestand is tegen droogte en warme klimaten, wat het geschikt maakt voor de omstandigheden in veel Spaanse wijnregio's.

 8. Heropleving: Zoals Carignan in Frankrijk heeft Cariñena in Spanje de laatste jaren een heropleving doorgemaakt, waarbij wijnmakers hun aandacht richten op oude wijnstokken om kwaliteitswijnen te produceren.

Cariñena draagt bij aan de diversiteit van Spaanse en Franse wijnen, en de druif blijft relevant en gewaardeerd in verschillende wijnstijlen en blends. De regio Cariñena in Spanje is vooral bekend om wijnen die zijn gemaakt van deze druif.

Samsara Priorat 2018
€23,75
op voorraad
Complexe maar zeer toegankelijke premium rode wijn uit de hoed van Toni Coca, behorend tot de beste wijnmakers uit Priorat. Een wijn van topkwaliteit met veel frisheid, diepgang en lengte.
Samsara Priorat 2018
Complexe maar zeer toegankelijke premium rode wijn uit de hoed van Toni Coca, behorend tot de beste wijnmakers uit Priorat. Een wijn van topkwaliteit met veel frisheid, diepgang en lengte.
€23,75