Delen
Deel dit product
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Blanco 2021

Blanco 2021

€19,75
op voorraad
Minerale witte blend van overwegend Treixadura uit Ribeiro!
Beschrijving

Over het wijnhuis

Het kleine wijnhuis Finca Viñoa is 1 van de 3 pilaren van het grotere project Grandes Pagos Gallegos. Een project dat als doel heeft om kleine en traditionele wijnboeren uit Galicië in stand te houden. Druiven zoals Godello, Albariño en Loureiro worden gebruikt in blends, maar de Treixadura domineert altijd. De oorspronkelijke eigenaren verbouwden al meer dan tweehonderdvijftig jaar wijnstokken op het landgoed van Finca Viñoa. Vervolgens werd de boerderij meerdere malen verkocht tot 2014, toen Grandes Pagos Gallegos de Viticultura Tradicional het pand kocht.

Wijngaard en regio

De wijngaarden van Ribeiro liggen allemaal in de provincie Orense, en 3100 ha van het totale wijngaardareaal van 12.993 ha, valt onder de D.O. De meeste wijngaarden liggen in riviervalleien (de Arnoya, de Avia en de Miño stromen hier). Ze zijn dus in terrasvorm aangelegd, op zanderige, alluviale bodems op een ondergrond van graniet, die kenmerkend is voor dit deel van Spanje. De bodem heeft over 't algemeen weinig te bieden en dat verklaart waarschijnlijk waarom de meeste Ribeiro wijnen tot voor kort niets bijzonders waren. De wijngaarden liggen op een hoogte van 100 tot 350 m.

Vinificatie

Eenmaal in de wijnmakerij worden de druiven onderworpen aan een temperatuurcontrole door ze in koude kamers op 5º te plaatsen. De druiven worden vervolgens door een selectietafel geleid waar ze cluster per cluster worden geselecteerd. Vervolgens worden de druiven ontsteeld en gemacereerd en vervolgens pneumatisch geperst.

Nadat de mosten gescheiden zijn, wordt een statische bezinking uitgevoerd. Voor de veroudering fermenteert de most van de wijn op een gecontroleerde temperatuur. Uiteindelijk rust de wijn acht maanden op zijn droesem. De wijn wordt uiteindelijk gebotteld nadat hij is gestabiliseerd.

Geur

In de neus aroma's van citrus, steenfruit en gemaaid gras.

Smaak 

Levendige frisse wijn vol mineraliteit met aroma's van citrus, witte bloesesm en steenfruit.

Serveren bij

Heerlijk als aperitief, bij salades en lichte visgerechten. 

Land: Spanje
Regio Ribeiro
Subregio/Classificatie: nvt
Wijnhuis: Finca Viñoa
Wijnsoort: Witte Wijn
Druivenras: Treixadura, Albarino, Godello, Loureira
Jaargang: 2021
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud: 75cl
Serveertemperatuur: 6-8 graden
Afsluiting: Kurk
Bio: Nee