Over het wijnhuis
Het internationaal meest succesvolle label van Overhex is het label van Survivor, dat het verhaal vertelt van de inheemse Nguni-koe, het traditionele vee van de Zulu. Op een dag komt er een truck, beladen vol met Nguni-koeien langs de Cabernet Sauvignon-wijngaarden in Swartland en één van de koeien besluit van de wagen af te springen. In Swartland bouwt ze een nieuw leven op en brengt zelfs nakomelingen voort. Het verhaal benadrukt het motto van de Swartlanders, waarin de vrije geest centraal staat.
Wijngaard & Regio
Afkomstig van een aantal wijngaardblokken in Swartland, Zuid-Afrika. De bodems bestaan uit rode leemgrond die het water goed kan regulieren. Deze wijngaarden hebben een lage opbrengst. De wijnstokken zijn zodanig geplant dat ze optimaal profiteren van de koele zeebries. Deze bries zorgt ervoor dat de zomertemperatuur tussen de 20 en 30 graden ligt.
Vinificatie
De druiven worden 's ochtends geplukt om ervoor te zorgen dat de druiven koel in de kelder arriveren. De druiven krijgen een koude inweking van 24 uur en blijven daarna nog 24 uur in contact met de schillen om kleur te onttrekken. De druiven worden vergist op 22-25 graden gedurende 4 tot 6 dagen. De malolactische vergisting vindt plaats in eikenhouten vaten, waarvan 95% Frans en 5% Amerikaans. De vaten komen uit de tonnelleries van Vicard en Taransaud, beiden gelegen in de Franse Cognac-streek. 20% van de vaten is nieuw. De wijn rijpt daarna nog 15 maanden in deze vaten.
Geur
In de neus aroma's van pruimen, specerijen en kersen.
Smaak
Stevige wijn met zwart fruit (kersen, gedroogde pruimen), aangevuld door tonen van ceder en kruiden.
Serveren bij
Heerlijk bij geroosterde gerechten, spareribs en shortribs.
Land: | Zuid-Afrika |
Regio | West Kaap |
Subregio/Classificatie: | Swartland |
Wijnhuis: | Survivor (Overhex Wines) |
Wijnsoort: | |
Druivenras: | Pinotage |
Jaargang: | 2022 |
Alcoholpercentage: | 14.5% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 16-18 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Nee |