Over het wijnhuis
In het noorden van Alentejo, ter hoogte van Lissabon, ligt het wijnhuis Quinta do Mouro. Het wijnhuis is eeuwenlang in het bezit geweest van de Zagalos familie. Echter kocht Tandarts Miguel Louro, toen nog in zijn twintiger jaren, in 1979 het historische Quinta do Mouro. Het grootste gedeelte van het benodigde kapitaal had hij vergaard door het winnen met pokeren. In eerste instantie wilde hij een dure auto kopen, maar koos uiteindelijk toch voor het wijnhuis.
De oudste gebouwen op het domein dateren uit de 18de eeuw en toen werd er al een ruimte voorzien voor het produceren van wijn (die vandaag nog steeds gebruikt wordt). In 1989 plantte Miguel de eerste wijnstokken en begon aan een hoog tempo met het bouwen van een reputatie. Hij staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid en dit komt ook terug in de wijnen. Wijnen met karakter die het resultaat zijn van innovatie en experimenteren (soms succesvol, soms niet) zonder blind mee te gaan met de trends in de markt. Als beloning voor zijn inspanningen werd Miguel in 2016 verkozen tot producent van het jaar.
Wijngaard en regio
Alentejo is gelegen in het zuidoosten van Portugal, ten zuidoosten van Ribatejo en ten noorden van de Algarve. J De regio is het meest bekend om zijn rode wijnen en is verdeeld in acht subregio's: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Mouros, Évora en Granja-Amareleja. Hoewel elke regio hun eigen klimaat, bodem en voorschrift heeft worden ze allen gelabeld als Alentejo DOC. Tegenwoordig genieten de wijnen een goede reputatie en worden de wijnen in Portugal verkocht voor tamelijk hoge prijzen. De Alentejo heeft aanzienlijk de aandacht getrokken van de wijnpers over de hele wereld vanwege zijn imposante kwaliteitswijnen.
Vinificatie
De wijn heeft 12 maanden gerijpt op gebruikte 300 liter Frans- en Portugees eikenhouten vaten.
Geur
In de neus aroma's van rijp rood en donker fruit aangevuld met specerijen.
Smaak
De wijn is complex maar toegankelijk en straalt uit in balans tussen zuren en tannines.
Land: | Portugal |
Regio | Alentejo |
Subregio/Classificatie: | nvt |
Wijnhuis: | Quinta do Mouro |
Wijnsoort: | Rode Wijn |
Druivenras: | Trincadeira, Aragonez, Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon |
Jaargang: | 2017 |
Alcoholpercentage: | 14% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 15-17 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Nee |