Over het wijnhuis
De geschiedenis van Quinta de Couselo is nauw verbonden met het klooster van Santa María de Oia in Rias Baixas. Het Cisterciënzerklooster van Santa María la Real de Oia biedt een geweldige locatie aan de Atlantische Oceaan, in een rotsachtige baai, tussen de steden A Guardia en Baiona. Dit klooster werd gebouwd in het jaar 1136 onder het bewind van Alfonso VII. Vanaf het begin had het klooster banden met de aangrenzende vallei, waar de monniken verschillende boerderijen verwierven en de teelt van wijnstokken bevorderde.
Wijngaard en regio
In de D.O. Rías Baixas zijn 11 variëteiten toegestaan, 5 witte en 6 blauwe: Albariño: 90% van de wijngaarden is met deze druif aangeplant en men maakt er de beste wijnen van, vooral in Val do Salnes. Experimenten in Cataluña hebben aangetoond, dat het waarschijnlijk de riesling van Duitsland is, hetgeen overeenstemt met oude plaatselijke verhalen dat de wijn enkele eeuwen geleden door Duitse monnikken naar Galicia gebracht werd. Ze is nu wijd verspreid over het noordwesten van het Iberisch Schiereiland en groeit in Portugal onder de naam "alvarinho". Het is een kleine druif met hoog suikergehalte die, als ze verbouwd wordt in Val do Salnes, knapperige wijnen met veel fruit en een verfijnde aroma geeft. In het binnenland geeft ze net zoveel fruit maar een minder uitgesproken aroma.
Vinificatie
De wijn ligt 40 maanden op de lie en rijpt 12 maanden op fles.
Geur
In de neus rijke aroma's van bloemen, citrus, amandel en biscuit.
Smaak
De wijn is ziltig, romig zonder te vet te worden met een intense afdronk.
Serveren bij
Heerlijk bij rijke visgerechten of als traktatie voor de verfijnde wijnliefhebber.
Land: | Spanje |
Regio | Rias Biaxas |
Subregio/Classificatie: | O Rosal |
Wijnhuis: | Quinta de Couselo |
Wijnsoort: | Witte Wijn |
Druivenras: | Albariño, Caiño Blanco, Loureiro |
Jaargang: | 2015 |
Alcoholpercentage: | 13% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 10-12 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Nee |