Over het wijnhuis
De verschillende generaties van familie Meler zijn al eeuwenlang betrokken in de landbouw in Barbastro. De droom van wijnbouw en wijn maken door middel van een wijnhuis te starten is voortgekomen uit de familiegeschiedenis. De drie zussen van Bodega Meler zetten de ambachtelijke traditie voort en combineren dit met moderne technieken. Deze drie jonge dynamische vrouwen, hebben drie verschillende passies maar met één duidelijk doel: "met kwaliteitsdruiven een heerlijke zuivere wijn maken met karakter en zonder toevoegingen". Het resultaat is een groot aantal uitzonderlijke wijnen, die op natuurlijke wijze gemaakt zijn met eigen inheemse gisten en zonder toevoeging van sulfieten en suikers. Ana Meler is de jongste en getalenteerde wijnmaakster. Ze maakt wijnen die in sommige gevallen afwijken van de traditionele typen… soms revolutie ipv evolutie!
Wijngaard en regio
De wijngaard van de familie Meler ligt in D.O. Somontano, aan de voet van de Pyreneeën. Een klein gebied dat steeds weer positief verrast, er zijn namelijk maar weinig plaatsen in de wereld waar vergelijkbare condities voor wijnbouw zoals in Somontano samen komen. De bergen in de Pyreneeën, met een klimaat van koude winters en hoge temperaturen in de zomer, zijn ideaal voor de productie van bijzondere bergwijnen. De wijnen ontwikkelen door deze condities veel balans. Zo blijven de wijnen naast de intense smaken veel frisheid en zijn ze mineraalrijk.
Vinificatie
De druiven worden op hun rijpste moment (september) geoogst, waarbij de pluk 's nachts tijdens de koudste uren plaatsvindt. Vervolgens worden de druiven ontsteelt, waarna aansluitend een koele pre-fermentatie wordt toegepast. Gisting gebeurt individueel per wijnperceel en druivensoort. Na langzame délestage verkrijgt de wijn zijn structuur, kleur, tannine en aroma's. De wijn wordt na de vergisting 6 maanden verder gerijpt in Franse eiken vaten waarna gebotteld zonder toevoeging van sulfiet.
Geur
Zeer expressief in de neus met intense geur van rijp rood fruit vruchten, peper en met lichte balsamico accenten.
Smaak
In de mond zeer rijk, gulzig en fruitig met smaken van sappig rood fruit en specerijen. De wijn is evenwichtig in frisheid en kruidigheid, heeft structuur, lengte en een klein pepertje in de afdronk.
Serveren bij
Deze wijn is ideaal bij kaas, vegetarische gerechten, antipasta, rood vlees en chocolade.
Land: | Spanje |
Regio | Huesca |
Subregio/Classificatie: | D.O. Somontano |
Wijnhuis: | Bodega Meler |
Wijnsoort: | Rode Wijn |
Druivenras: | Garnacha, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah |
Jaargang: | 2017 |
Alcoholpercentage: | 14% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 14-15 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Ja, niet gecertificeerd |