Over het wijnhuis
Het Chionetti wijnhuis is in 1912 opgericht door Giuseppe Chionetti toen hij een stuk van de beroemde San Luigi wijngaard kocht. Deze wijngaard valt onder de gemeente Dogliani, het DOCG Dolcetto gebied. Vanaf dat moment is de naam Chionetti onmiskenbaar verbonden met de Dolcetto-druif en omgekeerd. Dit is voornamelijk te danken aan Quinto Chionetti, de kleinzoon van Giuseppe. Quinto wordt zowel nationaal en internationaal gezien als de grondlegger en geestelijke vader van de Dogliani-, en dus Dolcetto, erfenis.
Sinds 2013 staat Nicola aan het roer, de kleinzoon van Quinto. Nicola heeft een waanzinnige passie voor Dogliani. Ondertussen produceert het wijnhuis drie verschillende Dogliani cru’s die van de Dolcetto druif gemaakt worden. Daarnaast produceren ze ook een Barbera D’Alba, een Nebbiolo, een Riesling en sinds 2015 ook drie verschillende Barolo’s. Allen stuk voor stuk waanzinnig! Leuke toevoeging: al de wijnen zijn ongefilterd.
Wijngaard en regio
Voor deze parel van een Nebbiolo zijn de druiven overwegend afkomstig van de San Luigi wijngaarden en de rest vanuit Monforte D'Alba.
Geur
In de neus elegante aroma's van rood fruit en specerijen.
Smaak
De smaak is sappig, fris maar bovenal elegant. De wijn is jong maar uitzonderlijk goed op dronk.
Serveren bij
Risotto met truffel en paddestoelen, eend en gevogelte.
Land: | Italië |
Regio | Piemonte |
Subregio/Classificatie: | Langhe DOC |
Wijnhuis: | Chionetti |
Wijnsoort: | Rode Wijn |
Druivenras: | Nebbiolo |
Jaargang: | 2018 |
Alcoholpercentage: | 14% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 16-18 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Nee |