Over het wijnhuis
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen.
Wijngaard en regio
Afkomstig uit drie wijngaarden in Santenay met oude wijnstokken (gemiddeld 50 jaar oud): Clos Genets, St. Jean en Les Saunières. Druiven worden met de hand geplukt.
Vinificatie
De druiven worden volledig ontsteeld en krijgen eerst een koude inweking van 5 dagen in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur van 12 graden, om fruitsmaken te ontwikkelen. Daarna begint de gisting, die zo'n 20 dagen duurt. Bij de gisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten uit de omgeving. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in vaten van Frans eikenhout (uit Allier en Vosges), waarvan 15% nieuw.
Geur
In de neus aroma´s van kersen, zwarte bessen en rabarber aangevuld met tonen van kruidnagel en sinaasappel.
Smaak
Fruitige wijn met kruidige tonen zoals kruidnagel en peper. Een wijn met veel balans, elegante houtintegratie, subtiele tannines en veel lengte.
Serveren bij
Heerlijk bij typische stoofgerechten uit de Bourgogne. Daarnaast ook heerlijk bij gegrilde kip, eend en ander gevogelte.
Land: | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Subregio/Classificatie: | AOC Santenay |
Wijnhuis: | Justin Girardin |
Wijnsoort: | Rode Wijn |
Druivenras: | Pinot Noir |
Jaargang: | 2019 |
Alcoholpercentage: | 13% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 14-16 graden |
Afsluiting: | Kurk |
Bio: | Ja, niet gecertificeerd |