Over het wijnhuis
Na de opstand van de Italiaanse generaal Garibaldi tegen de Franse Bourbon-dynastie in 1860, kwam de lokale Siciliaanse economie snel in beweging. Het was in die tijd dat Vito Curatolo Arini een wijnhuis liet bouwen voor zijn wijngaarden, waarvan hij de druiven tot die tijd had geleverd aan coöperaties. Het was de droom van Vito om in zijn geboortedorp Marsala premiumwijnen te maken die door heel de wereld erkend zouden worden. Dat is mede gelukt door de Engelsman John Woodhouse, die eerder de versterkte wijn Marsala uitvond, zodat deze naar Engeland verscheept kon worden. Tegenwoordig wordt Curatolo Arini gezien als dé topproducent van versterkte wijnen uit Marsala. Zijn Marsala’s staan bij menig sterrenrestaurant op de kaart.
Wijngaard en regio
Afkomstig uit wijngaarden in het hart van Sicilië, in de provincie Caltanissetta. De wijngaarden liggen op 500 meter boven zee hoogte, en zijn gericht op het zuiden. De bodem is rijk aan zand en klei.
Vinificatie
De helft van de druiventrossen wordt net voor de oogst half ingesneden, waarna deze druiven indrogen onder de warme Siciliaanse zon. Daarna wordt geoogst. De druiven worden ontsteeld, waarna een inweking van 12 dagen met schillen volgt. Het sap vergist gedurende 15 dagen in RVS tanks onder een temperatuur van 24-26 graden.
Geur
In de neus aroma's van viooltjes, kersen en pruimen.
Smaak
Een volle, gulle wijn met een levendige balans tussen veel rijp fruit, spicy tonen, zuren
en subtiele tannines.
Serveren bij
Lekker bij een rijk gevulde lasagne of andere rijke pastagerechten.
Land: | Italië |
Regio | Sicilië |
Subregio/Classificatie: | Sicilia |
Wijnhuis: | Curatolo Arini |
Wijnsoort: | Rode Wijn |
Druivenras: | Nero d'Avola |
Jaargang: | 2018 |
Alcoholpercentage: | 14% |
Inhoud: | 75cl |
Serveertemperatuur: | 16-18 graden |
Afsluiting: | Schroefdop |
Bio: | Nee |